Digelag skal være orienteret om Lovkrav og være stiftet korrekt med vedtægter.

Udbytterig og dialogbaseret temadag med Kystdirektoratet.

Udbytterig og dialogbaseret temadag med Kystdirektoratet.

Kystdirektoratet havde inviteret Digelagene i Danmark til dialog-dag den 16. maj 2024, hvor dagens program drejede sig om diger og digers betydning for kystsikring. Der er mange forhold at tage vare på, når man med diger vil forebygge og undgå, at vandet vil oversvømme udsatte steder.

Dyster baggrund for temadagen.
Prognoserne viser over de kommende årtier, at mindst 60.000 sommerhuse (ca. ¼ af Danmarks sommerhuse) kan blive mere eller mindre berørte af klimaforandringer – enten direkte med oversvømmelser fra kysten, fra baglandet eller fra stigning i grundvandsspejlet.

Forebyggelse i tide.
Der er mange forhold at tage vare på, når man vil forebygge og undgå, at vandet vil oversvømme udsatte steder. Det er en kæmpe opgave, og det vil kræve handling og medvirken fra sommerhusejere, Staten, kommuner og andre aktører.

Digelagets opgaver.
Digelag skal være orienteret om Lovkrav og være stiftet korrekt med vedtægter.

Det er vigtigt at orientere sig i dige-vedligeholdelses-manualen, så digets placering og konstruktion samt vedligeholdelse og reparation varetages hensigtsmæssigt i digelaget.

Statens opgaver.
Der er igangsat national undersøgelse af digernes styrke til forbedret varsling af digebrud. Undersøgelsen forventes færdig i 2026. DMI vil stå for den fremtidige varsling.

Statæs mere heren ønsker:

  • At kortlægge et samlet nationalt overblik over diger i Danmark.
  • At digelagene kan levere informationer til det nationale kort
  • At samle data til beregning af digernes styrke samt evt. oversvømmelse bag digerne.

Udveksling af viden og informationer.
Sommerhusejerne.dk deltog i dialog-dagen med formand Sten Scheller og kasserer Kaj Holdensen. Begge udtrykte stor tilfredshed med dagens forløb, med deltagernes engagement og med den energi, der var i dialogsamtalerne. Absolut et positivt møde.

Kystdirektoratet vil overveje, om denne form for dialog-dag kunne blive et årligt tilbagevendende tiltag.  Sommerhusejernes Landsforening vil følge med i digelags-sagerne, og vil tilbyde at være sparringspartner og vejlede vores medlemsforeninger i denne slags sager.

Læs mere her!

Offentliggjort den 3. oktober 2024.