Diger, deres konstruktion og placering var et ef hovedemnerne ved Kystdirektoratets temadag. 

Til dialog-dag for digelag

Danmark har ca. 1.100 km diger. De er anlagt på vidt forskellige tidspunkter og har vidt forskellige historier. Men alle har de det tilfælles, at de skal beskytte mennesker og værdier mod oversvømmelse fra havet.
Digerne kommer til at spille en stadig større rolle i en tid med klimaforandringer, stigende havvand og oversvømmelser fra hav og vandløb. På den baggrund inviterede Kystdirektoratet for nylig til en temadag for repræsentanter for danske digelag. Sommerhusejerne optager også digelag som medlemmer, og fra landsforeningen deltog formand Sten Scheller og kasserer Kaj Holdensen.

Dystre prognoser

– Vi har gennem de seneste seks måneder oplevet en øget forespørgsel fra medlemsforeningerne om emner som grundvand, nedbør, stormflod og 100 års hændelser, siger Sten Scheller.
– Derfor er det vigtigt, at vi holder os opdateret, så vi kan vejlede vores medlemsforeninger. Baggrunden er alvorlig nok. Prognoserne siger, at mindst 60.000 sommerhuse i løbet at de næste årtier kan blive berørt af klimaforandringer. Det kan ske enten direkte fra kysten, ved oversvømmelse fra baglandet, eller at grundvandsspejlet stiger så meget, at vandet ikke kan sive ned.

Diger testes

På dagens program var emner som digers placering og konstruktion, vedligeholdelse og reparation af diger og lovkrav til digelag. Kystdirektoratet er i disse år i gang med at gennemføre en landsdækkende undersøgelse af digernes styrke. Digerne undersøges ved hjælp af prøveboringer, og i år har boremaskinen bl.a. været i gang ved Nordby på Fanø, ved Esbjerg Strand og ved Rejsbydiget i Tønder Kommune. Også ved Randers og ved Hasmark på Nordfyn er der udtaget boreprøver. Undersøgelsen ventes færdig i 2026. Konklusionerne fra den videregives til DMI, der står for den fremtidige varsling.

Sommerhusejerne var også med, da den nystiftede Landsforening for Digelag holdt sit første landsseminar. Foreningens vision er, at alle landets kyster er beskyttet mod stormflod senest i 2030.

 

Offentliggjort den 30. juni 2024.