Efter de nye vurderingsreger skal grundejerforeninger fra og med 2022 betale grundskyld af deres fællesarealer. Kun vejarealer er undtaget fra reglen.  

Nye vurderingsregler skaber usikkerhed i grundejerforeninger

Grundejerforeninger skal til at betale grundskyld af deres fællesarealer. Det har kun de færreste foreninger gjort indtil nu. Men ifølge de nye vurderingsregler skal der betales grundskyld af alle arealer bortset fra vejarealer. Den nye regel gælder fra og med 2022.
Efter de gamle regler blev fællesarealer i grundejerforeninger typisk ansat til en værdi af nul kroner – og grundskylden af de samme arealer altså også nul. Men det laver de nye regler om på.
– Nu skal værdien af fællesarealer – bortset fra vejarealer – ansættes til en tiendedel af af grundværdien pr. kvadratmeter for et standardiseret enfamilieshus med samme beliggenhed, siger statsaut. revisor Jesper Buch til mediet Depechen, som udgives af revisionsfirmaet BDO.
– Det gælder, uanset om fællesarealerne består af støjvolde, regnvandsbassiner og legepladser eller velfriserede græsplæner. Og uanset om grundejerforeningen har fået tilskødet arealerne for nul kroner, hvilket normalt er tilfældet. Fællesarealerne bliver altså tildelt en grundværdi, selvom de ikke har nogen salgsværdi. Alene for at staten kan opkræve grundskyld hos foreningen – altså hos beboerne i området.
BDO vurderer, at de nye regler kan komme til at koste landets grundejere betydelige beløb.

Som en tyv om natten

Hos Sommerhusejerne undrer man sig over den måde, grundskyld af fællesarealer er blevet indført på.
– Det kom som en tyv om natten – uden forudgående information, høring eller inddragelse af Sommerhusejerne. Ud over eksempler på helt urimelige vurderinger ser vi også et problem for foreninger uden tvungent medlemskab – det være sig tinglyst eller via lokalplan. Her er det vores opfattelse, at sådanne foreninger slet ikke må betale grundskyld på foreningens vegne, siger Sommerhusejernes næstformand Ivan Munk.

Læs mere i Depechen

Offentliggjort den 10. juni 2024.